Tuesday, September 1, 2009

Izložba u Francuskom kulturnom centru

Povodom Međunarodne godine astronomije 2009, čime se obeležava 400 godina od prvog astronomskog posmatranja uz pomoć teleskopa koje je izvršio Galileo Galilej, u saradnji Francuskog kulturnog centra, Društva astronoma Srbije, Katedre za astronomiju i Astronomskog društva "Ruđer Bošković", osmišljena je izložba koja predstavlja deo dugotrajne i plodne saradnje između Srbije i Francuske. Značajan deo izložbe čine slike srpskih i francuskih astronomskih institucija, kao i veličanstveni snimci kosmosa.

KOSMOS NA DOHVAT RUKE
Francusko-srpska saradnja u astronomiji


Otvaranje izložbe: ponedeljak 7. septembar 2009. u 19:00

TRAJANJE IZLOŽBE: 7/09 – 26/09/2009.

MESTO: Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31, Beograd

Događaj tokom izložbe:
Predavanje na temu "Francusko-srpska saradnja u oblasti astronomije" (17/09/2009 – 18:00), dr Milan Dimitrijević, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu, predsednik Društva astronoma Srbije

Izložbu je otvorila prof. dr Jelena Milogradov-Turin rečima: "Kombinacijom podataka o ličnostima i slika datih na ovoj izložbi ostvaren je putokaz kroz tu saradnju. Gledalac može da sazna o najvažnijim naučnim rezultatima ostvarenim u francusko-srpskoj saradnji na polju astronomije i da se upozna sa ličnostima koje su u tome učestvovale. Naročito se napredovalo u oblasti astrofizike, otkrivanju novih dvojnih zvezda i nebeske mehanike. I Milutin Milanković je objavio svoj prvi rad iz teorije klime, posle I svetskog rata, na francuskom jeziku. "

Slike sa otvaranja izložbe možete pogledati na linku.

No comments:

Post a Comment