Wednesday, May 20, 2009

Budi astronom INTEGRALa

U cilju proslave Međunarodne godine Astroomije i kao deo projekta 100 sati astronomije, Evropska svemirska agencija je pokrenula takmičenje za srednjoškolce i studente osnovnih akademskih studija pod nazivom "Budite astronom INTEGRAL-a" (Be an INTEGRAL Astronomer). Učesnici će imati priliku da izučavaju jedan od najaktivnijh regiona naše galaksije i osvoje vredne nagrade, kao što su poseta Evropskom svemirskom astronomskom centru (European Space Astronomy Centre), teleskop Celestron Sky Scout i mnoge druge. Svi takmičari će takođe dobiti sertifikat o učešću u ovom projektu.


Rok: 14. avgust 2009.

Takmičenje

Učešćem na ovom takmičenju i ti možeš istraživati fascinantno Galaktičko jezgro Mlečnog puta. Pridruži se zajednici astronoma koji proučavaju nasilne i egzotične procese koji opisuju ovaj deo naše galaksije. Budi astronom INTEGRAL-a! Obavi misiju, pošalji izveštaj sa svojim rezultatima do 14. avgusta 2009. godine i osvoji vredne nagrade. Klikni na donji link da započneš misiju!

U svom profesionalnom životu, astronomi izučavaju, klasifikuju i opisuju prirodu Kosmosa. Do kraja 19. veka Svemir je mogao da se vidi samo u vidljivom delu spektra. Ubrzani razvoj tehnologije u 20. veku rezultirao je konstrukcijom inovativnih instrumenata koji su počeli da otkrivaju Kosmos u delovima spektra koji su u prethodnom periodu bili skriveni. Dolazak svemirskog doba je sklonio finalnu prepreku ka upotpunjenom pogledu u nebo. Danas postoji toliko načina za izučavanje Univezuma da se većina astronoma specijalizuje samo za jednu oblast astronomije. Oni ograničavaju svoje studije na jedan deo spektra i u saradnji sa ostalim kolegama se trude da sačine kompletnu sliku Univerzuma na svim talasnim dužinama.

Svemirska opservatorija INTEGRAL

Gledajući u Svemir prikazan pomoću X i gama zraka, astronomi INTEGRAL-a izučavaju neke od najintrigantnijih i najegzotičnijih objekata u našem Kosmosu. X i gama zrake emituju vreli objekti, temperatura od 100 miliona Kelvina do nekoliko milijardi Kelvina. U te objekte spadaju crne rupe, neutronske zvezde, supernove i galaktička jezgra. Ovi objekti učestvuju u najenergičnijim procesima u čitavom Svemiru i posmatrajući ih, astronomi mogu da nauče mnogo o fundamentalnim zakonima prirode.

Bogati centar naše Galaksije

Od 2005. godine astronomi redovno nadgledaju centralni deo naše Galaksije zvani Galaktičko jezgro. Ovo je jedan od najstarijih delova naše Galaksije i to je region bogat jakim, promenljivim visokoenergetskim izvorima X i gama zračenja. Neki od najekstremnijih objekata naše Galaksije se nalaze tu. Ovi izvori su toliko promenljivi da čitav region nikada ne izgleda potpuno isto. Astronomi bi voleli da saznaju i razumeju zašto su ovi objekti toliko promenljivi. Posmatranje ovog regiona pomoću INTEGRAL-a je veoma efikasan način za nadgledanje, zato što se čitavo galaktičko jezgro može videti odjednom. Podaci dobijeni tokom ovih posmatranja su od tolikog značaja za astronomsku zajednicu da su javno dostuni svima od trenutka njihovog prikupljanja.

http://astronomy2009.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=44554

No comments:

Post a Comment