Monday, January 19, 2009

Ceremonija proglašenja

U Parizu je 15. i 16. januara 2009. godine održana Ceremonija proglašenja Međunarodne godine astronomije. Kako bi se svi ljudi koji se u svetu bave realizacijom projekata Međunarodne godine astronomije okupili na jedno mesto i izkoordinirali svoje zajedničke aktivnosti, predstavili jedni drugima planirane nacionalne aktivnosti i predložili nove ideje, UNESCO kao organizacija Ujedinjenih nacija zadužena za nauku i kulturu organizovala je ovu Ceremoniju. Druga važnost ovog skupa je bila u početnom medijskom fokusu koji se ovim događajem dobija i može biti koristan za sve naredne aktivnosti.


Srpska ekipa u Parizu


Na samom skupu je učešće uzelo 900 delegata, predstavnika 144 zemlje koje obeležavaju Međunarodnu godinu astronomije, predstavnika međunarodnih organizacija uključenih u globalne projekte i oko 200 studenta pobednika konkursa koje su organizovali nacionalni odbori. Ceremonija je održana u sedištu UNESCO u samom centru Pariza, u blizini Ajfelovog tornja.



Deo nacionalnih koordinatora

Delegaciju naše zemlje su predstavljali Nikola Božić (nacionalni koordinator za MGA), Sonja Vidojević, student doktorskih studija u Parizu, i Slobodan Milovanović (student Mašinskog fakulteta) i Andrej Obulje (student astronomije) koji su pobedili na studentskom konkursu.

No comments:

Post a Comment